luni, 30 martie 2009

Cuvintele ei

Deja vorbeste tot mai bine, am renuntat sa ii mai numaram cuvintele, nu mai tinem pasul. De regula intelegem aproape tot ce spune. Dar are si niste cuvinte super ciudate, numai ea stie cum a ajuns la ele (pe cele mai multe le-am identificat totusi). In top e abudida, de care am mai pomenit (si care e un mister; insa-l foloseste tot mai rar, de obicei plimbandu-se de colo-colo, privind in jos si declamandu-l cu destula convingere). Sunt insa si altele dragute si vreau sa le scriu, sa nu cumva sa le uitam. Avem asa:
dadu - dulceata
dabdu - albastru
ba-ba - melc (primul ba pe un ton inalt, urmatorul pe unul jos)
au - picior, soseta, papuc (?)
bubu, bobo - porumbel, porumb
ptema - paine
ca - mar (dar daca-s mai multe le zice meie)
ptomu - butonul
dida - olitza
pope - pantaloni
pipo - sampon

Din seria cuvintelor semi-inteligibile si "la obiect" vin deba (zebra), deamu (geamul) si tebu (cerbul) - preferatele mele din ultimele zile. Aaaa, si foarte fain, nu intelegeam de ce, cu ceva vreme in urma, cand vedea poza cu rinocerul din cartea cu animale spunea ceva ce noua ne suna foarte aproape de "haine". Pana ne-am prins: de la asta ea incerca sa spuna rhino :) Acuma zice foarte convinsa uaino ( e drept, mult mai scurt decat rinocer).

A inceput sa foloseasca tot mai des verbele. Dar le foloseste asa cum le aude de la noi. Asa ca toata ziua o auzim cu:
Dau - da-mi
Vei - vreau (uneori zice si veau)
Vede - (nu) se vede
Vine sau vene
Bei, bea
Pone - pune
pape - sa pape
fafe - face
tepe - incepe

Lista e incompleta, desigur, la ora asta nu prea reusesc sa fiu coerenta, dar o s-o completez pe masura ce se invioreaza neuronii.

3 comentarii:

andru spunea...

Alla cea draga (si) mie!...

Ralu' spunea...

:x :)

Augustin Moga spunea...

Apropo de cuvinte misterioase... Măruca a avut o perioadă în care tot pomenea de Cifstic... Era deja mai măricică şi se ştia exprima binişor cu destul de multe (alte) cuvinte, aşa că am întrebat-o ce vrea să fie „Cifstic” ăsta. Ei bine, era fratele ei! (Ea fiind prima, şi singura, progenitură a noastră.) Spoooooky... :-)

După fo' câteva săptămâni/luni i-a trecut. Acu' e în faza în care inventează nume pentru viitoarele-i animăluţe de casă. Doar că nu mai e deloc consistentă, ci-i (re)botează tot mereu. (Aseară, pentru că avea mai multe nume gata de a le da drumul în lume, a decis instantaneu că are două pisici, şi doi căţei... Poate-i mai 'eftin să-i explic că dacă-şi procură animăluţele din America Latină, poa' să le dea şi câte douăşpatru de prenume fără să mire pe cineva :-)...)