sâmbătă, 5 martie 2011

Fără televizor. Mic ghid de supravieţuire

După o conversaţie cu Diana am realizat ca mai e oameni care nu ştiu că te poţi uita "la televizor" şi fără...televizor. Dacă aţi vrut odată să faceţi ceva radical pentru a scăpa de poluarea sonoră şi vizuală care a năpădit aproape toate posturile şi v-aţi anulat abonamenul la cablu, după ce în prealabil aţi aruncat televizorul pe geam, nu disperaţi. Mai este loc de întors, chiar fără să trebuiască să mergeţi cu căciula-n mâini la UPC/RDS sau alţii asemenea lor.

Trebuie doar să aveţi o conexiune onorabilă la internet (da, fără asta nu se poate supravieţui, clar!). De-aici încolo, puteţi vedea (aproape) orice doriţi.

Pentru majoritatea programelor româneşti plus muzică plus sport (pe astea două nu le-am verificat ever) plus ceva Discovery şi NG mergeţi frumos la http://www.cool-tvweb.net/ şi alegeţi ce vă pofteşte inima. Dacă momentan nu merge serverul pentru vreun post, încercaţi altul, de obicei au măcar două. Se poate vedea full-screen, de regulă se vede decent, dar se mai poate să apară câte-o gâlmă pe fir şi se mai blochează. Trece repede, nu disperaţi. Partea nasoală (pentru noi, cel puţin) e că nu merge decât cu Internet Explorer şi eventual o să mai trebuiască instalat una-alta ca să puteţi viziona programele. Ieftin şi bun :D

Dacă vă interesează desenele animate, avem şi de alea. După multă vreme pierdută pe youtube în căutare de desene dublate în româneşte am dat peste mana cerească de pe www.peteava.ro . Acum urmărim la greu (dar nu depăşim o oră pe zi, cu toate scandalurile!) Clubul lui Mickey Mouse, Chuggington, Trâmbiţel şi Murdărici şi Winnie. Chuggington e chiar fain, vorba lui Dragoş - mai învaţă copiii să nu distrugă patrimoniul industrial :)).

Pentru ştiri şi fundal sonor, la noi merge Realitatea - de aici (streamingul live de destul de ok, păcat că mai apar idioţi şi pe-acolo). Asta seara, că în restul timpului merge Guerrilla (da-i drept că ăsta-i radio, nu tv).

Pentru amatorii de seriale de ficţiune (şi pe alocuri documentare) avem www.serialepenet.ro. Au o grămadă de seriale cu subtitrare în română (chiar relativ bine subtitrate, nu sunt îngrozitor de multe tâmpenii), aduc destul de repede la zi serialele care încă se filmează) şi streamingul e decent. Evident, ca să facă şi ei un ban, trebuie să plateşti dacă vrei să vezi mai mult de un episod pe zi (hai, poţi şi mai multe, dar cu pauze de câte o jumătate de oră între episoade, păi cine are atâta răbdare, în condiţiile în care copilul se poate trezi oricând şi adio seriale?) - însă preţul e modic, 90 de eurocenţi pentru o lună de vizionare. Eu zic că e super ok. Ştiu că mai sunt site-uri pe care se pot viziona seriale, unul e vplay parcă, însă deocamdată ne satisface ăsta. Avem abonament ;)

Noi avem deja aproape doi ani de când nu mai avem televizor şi abonament la cablu. Asta cu abonamentul e de fapt distractivă - pe vremea când eram abonaţi la Canal 7, firma de cablu locală, ne tăiau ăia într-o veselie cablul pentru că nu-l plăteam la timp - asta în condiţiile în care în cei vreo trei ani de abonament la ei n-am văzut niciodată vreo factură. De ce să trimită, când era mai uşor să taie direct cablul la juma' din populaţia oraşului, care nu ţinea minte când e ziua de plată? Când ne-am mutat "la casă" am renunţat la abonament, însă asta s-a suprapus peste preluarea firmei de către RDS. Cine ştie ce li s-o fi încurcat pe-acolo, cert e că la apartament am mai avut "abonament" încă vreo şapte-opt luni bune după rezilierea contractului. De câte ori mergeam pe-acolo verificam :). Asta aşa, să ne scoatem pârleala pentru nervii pe care ni-i făceam când ne trezeam cu purecii pe televizor.

Sunt sigură că mai există o grămadă de alte site-uri pe care te poţi uita "la televizor". Parcă şi Antenele se pot vedea aşa (mai puţin Euforia, unde ne-am fi uitat şi noi la emisiunile de gătit... pentru asta suntem încă în căutare!). Ideea e că se poate, că e decent şi trebuie plătit doar internetul. O afacere, vorba aia, mai ales în vremuri de criză :D Şi dacă vine vreo pofta de deprivare de televizor, nu mai sunt abonamente de suspendat şi apoi de reconectat (şi-s sigură că mulţi dintre voi ştiu ce mare plăcere e asta).

Niciun comentariu: